Petelin in fižolovo zrno

Kmetica je stopila do drvarjev in rekla: "Drvarji, dajte mi nekaj drvi! Drva so za peč, ki mi bo dala nekaj hlebcev kruha; kruh je za kosce, ki mi bodo dali malo sena; seno je za kravo, ki mi bo dala malo masla in maslo je za petelina, ki iztegnjen leži na tleh, hlastajoč za zrakom; fižolovo zrno se mu je zataknilo v grlu.Drvarji so odgovorili: "Pojdi in naprosi kovača za sekiro, z golimi rokami ne moremo posekati dreves."

Kmetica je stopila do kovača in rekla: "Kovač, daj mi sekiro! Sekira je za drvarje, ki mi bodo dali nekaj drvi; drva so za peč, ki mi bo dala nekaj hlebcev kruha; kruh je za kosce, ki mi bodo dali malo sena; seno je za kravo, ki mi bo dala malo masla in maslo je za petelina, ki iztegnjen leži na tleh, hlastajoč za zrakom; fižolovo zrno se mu je zataknilo v grlu.Kovač je odvrnil: "Pojdi v gozd do kope in mi prinesi malo oglja."

In tako je kmetica odšla v gozd do oglarske kope. Oglje je nato prinesla kovaču, ki ji je dal sekiro. S sekiro je odšla do drvarjev, ki so ji dali nekaj drvi. Drva je nesla k peči, ki ji je dala nekaj hlebcev kruha. Kruh je nesla koscem, ki so ji dali malo sena. Seno je nesla kravi, ki ji je dala malo masla.

In naposled je maslo prinesla petelinu, ki si je z njim podmazal grlo in pogoltnil fižolovo zrno.

Potem je vesel skočil pokonci in rekel: "Kikiriki!"KONEC

fisting