Charles Perrault

Charles Perrault - kratka biografija


Francoski pesnik in pisatelj Charles Perrault je postavil temelje fantazijskemu literarnemu žanru, ki ga danes poznamo kot pravljice.

Portret - Charles Perrault
  • Rojen: 12. januarja, 1628
  • Umrl: 16. maja, 1703
  • Rojstni kraj: Pariz, Francija
  • Najbolj poznana dela: Rdeča kapica, Pepelka, Trnuljčica, Obuti maček

Charles Perrault se je rodil 12. januarja 1628 v Parizu bogati meščanski družini. Obiskoval je dobre šole, študiral pravo in preživel večino svojega življenja v vladnih službah. Bil je vplivna figura na dvoru kralja Ludvika XIV, mnogo let pa je bil tudi glavni dacar v Parizu.

Šele v starosti 67 let, ko je stopil v pokoj, se je začel posvečati pisanju otroških del. Njegove pravljice, ki so danes označene kot klasične, temeljijo na motivih obstoječih ljudskih pripovedk. Perrault je te vraževerne, z magijo naphane zgodbe preoblikoval v vzgojno moralistično literaturo, ki so jo znali ceniti tudi izobraženi in premožni.

V svojem življenju je Perrault napisal veliko knjig, vendar mu je nesmrtno slavo prinesla le ena – zbirka zgodb z naslovom Zgodbe in pripovedke iz preteklih časov, ki je vsebovala 8 pravljic, med njimi Rdečo kapico, Pepelko in Trnuljčico.

Večina teh zgodb je bila ljudem tistega časa dobro poznanih, vendar niso bile nikoli zapisane in so se prenašale le z ustnim izročilom. To so bile zgodbe, ki so jih pripovedovali okrog ognja ali pred spanjem, za zabavo in poučevanje otrok. Perrault jih je ponesel po vsej Evropi, kjer so kasneje doživele tudi razne predelave (npr. od bratov Grimm).

Perraultove zgodbe so še danes zelo priljubljene, najsi bodo v tiskani obliki ali predelane v risanke, filme, opere in balete. Njegova dela so zasidrana kot del evropske kulture že več kot tristo let.fisting