Petelin in fižolovo zrno

Nekega dne je petelin brskal po tleh in našel fižolovo zrno.Da mu ga ne bi kdo izmaknil, ga je na hitro skušal pogoltniti, a se mu je zaletelo. Iztegnil se po tleh, hlastajoč za zrakom.Ko ga je takšnega videla kmetica, je brž stekla do njega in vprašala: "Petelin, zakaj ležiš ves iztegnjen na tleh in hlastaš za zrakom?""Fižolovo zrno se mi je zataknilo," je s težavo odgovoril petelin. "Pojdi h kravi in naprosi malo masla, da si podmažem grlo."

Kmetica je stopila do krave in rekla: "Krava, daj mi malo masla! Petelin iztegnjen leži na tleh, hlastajoč za zrakom; fižolovo zrno se mu je zataknilo v grlu.Krava je odvrnila: "Pojdi h koscem in jih naprosi za malo sena.

Kmetica je stopila do koscev in rekla: "Kosci, dajte mi malo sena! Seno je za kravo, ki mi bo dala malo masla in maslo je za petelina, ki iztegnjen leži na tleh, hlastajoč za zrakom; fižolovo zrno se mu je zataknilo v grlu.Kosci so odgovorili: "Pojdi in naprosi peč, naj ti da nekaj hlebcev kruha."

Kmetica je stopila do peči in rekla: "Peč, daj mi nekaj hlebcev kruha! Kruh je za kosce, ki mi bodo dali malo sena; seno je za kravo, ki mi bo dala malo masla in maslo je za petelina, ki iztegnjen leži na tleh, hlastajoč za zrakom; fižolovo zrno se mu je zataknilo v grlu.Peč je odvrnila: "Pojdi in naprosi drvarje za nekaj drvi."

Kmetica je stopila do drvarjev in rekla: "Drvarji, dajte mi nekaj drvi! Drva so za peč, ki mi bo dala nekaj hlebcev kruha; kruh je za kosce, ki mi bodo dali malo sena; seno je za kravo, ki mi bo dala malo masla in maslo je za petelina, ki iztegnjen leži na tleh, hlastajoč za zrakom; fižolovo zrno se mu je zataknilo v grlu.Drvarji so odgovorili: "Pojdi in naprosi kovača za sekiro, z golimi rokami ne moremo posekati dreves."

Kmetica je stopila do kovača in rekla: "Kovač, daj mi sekiro! Sekira je za drvarje, ki mi bodo dali nekaj drvi; drva so za peč, ki mi bo dala nekaj hlebcev kruha; kruh je za kosce, ki mi bodo dali malo sena; seno je za kravo, ki mi bo dala malo masla in maslo je za petelina, ki iztegnjen leži na tleh, hlastajoč za zrakom; fižolovo zrno se mu je zataknilo v grlu.Kovač je odvrnil: "Pojdi v gozd do kope in mi prinesi malo oglja."

In tako je kmetica odšla v gozd do oglarske kope. Oglje je nato prinesla kovaču, ki ji je dal sekiro. S sekiro je odšla do drvarjev, ki so ji dali nekaj drvi. Drva je nesla k peči, ki ji je dala nekaj hlebcev kruha. Kruh je nesla koscem, ki so ji dali malo sena. Seno je nesla kravi, ki ji je dala malo masla.

In naposled je maslo prinesla petelinu, ki si je z njim podmazal grlo in pogoltnil fižolovo zrno.

Potem je vesel skočil pokonci in rekel: "Kikiriki!"KONEC

www.epravljice.si