Zgodba o Mali Črni Mingo

Nekoč je živela majhna deklica, ki ji je bilo ime Mala Črna Mingo.Ker ni imela staršev, je morala živeli z grozno staro žensko, ki so jo klicali Črna Nugi in ki jo je vsak dan kregala, včasih tudi tepla s palico, čeprav sploh ni bila poredna.Nekega dne jo je Črna Nugi poklicala k sebi in rekla: "Vzemi to posodo, pojdi k reki in jo napolni z vodo. Pa pohiti!"In tako je Mala Črna Mingo vzela posodo in stekla k reki. Že je začela polniti vodo, ko naenkrat Tr-r-rrresk!!! Bum!!! - posoda se razpoči, iz njenega dna pa pokuka nos strašnega krokodila, ki reče: "Ha ha, Mala Mingo, pojedel te bom!"Mali Črni Mingo je zastal dih. Hipoma se je obrnila in stekla proč, veliki krokodil pa se je pognal za njo. A ker mu je zlomljena posoda, zataknjena okoli vratu, ovirala prednji nogi, je ni mogel dohiteti.Mala Črna Mingo je v solzah pritekla k Črni Nugi ter ji pojasnila, kako je krokodil raztreščil posodo in jo hotel pojesti. A Črna Nugi je ni potolažila, nasprotno, razjezila se je: "Ti poreden deklič, ti," je rekla, "sama si razbila posodo in najraje bi te pretepla."Če Črna Nugi ne bi vode nujno potrebovala, bi jih Mala Črna Mingo gotovo dobila s palico.

Toda mudilo se je, zato je Črna Nugi hitro prinesla drugo, dosti večjo posodo, ki so jo uporabljali za prekuhavanje perila, in rekla: "Vzemi to in pazi, da je ne razbiješ, ali pa jih boš pošteno dobila.""Ampak ta posoda je prevelika zame," je rekla Mala Črna Mingo.

"Boš pa dvakrat šla in vsakič prinesla do polovice napolnjeno," je odvrnila Črna Nugi.

In tako je Mala Črna Mingo vzela veliko posodo ter se ponovno odpravila k reki.

Da bi se prepričala, ali se kje v bližini ne skriva veliki krokodil, je najprej stopila do strme previsne brežine, od koder se je razgledala naokoli. Krokodila ni nikjer opazila, a je bil zelo blizu, saj se je skrival ravno pod previsom, na katerem je stala. Čeprav je bil tako velik, da mu je rep malce štrlel iz skrivališča, ga ni videla.Kljub temu bi jo najraje ucvrla domov, toda preveč se je bala Črne Nugi, ki bi jo zagotovo pretepla. Zato se je splazila do reke in pričela polniti veliko posodo. Medtem pa se je krokodil neslišno priplazil za njen hrbet in jo zgrabil: "Aha, Mala Črna Mingo, zdaj te pa imam."

"Oh, prosim veliki krokodil, ne me pojesti!" je moledovala Mala Črna Mingo.

"Kaj mi daš, da te ne pojem?" je vprašal krokodil. Toda Mala Črna Mingo je bila tako revna, da mu ni imela kaj dati. Krokodil jo je zato prijel s svojimi velikimi krutimi usti in odplaval z njo do otoka sredi reke. Tam jo je odložil poleg velikega kupa krokodiljih jajc."To so moja jajca," je rekel, "in jutri bo iz vsakega zlezel mali krokodilček. Potem te bomo skupaj pojedli."Nato je odplaval stran, Mala Črna Mingo pa je ostala sama poleg velikega kupa krokodiljih jajc. Obupana je sedla na velik kamen ter pričela bridko jokati, saj ni znala plavati in ni vedela kako pobegniti.

Nenadoma pa je zaslišala čuden cvileč glas: "Oh, Mala Črna Mingo, pomagaj mi, ali pa bom utonil!" Vstala je, da bi videla, kdo kliče na pomoč, toda vse, kar je videla, je bil kup vejevja, ki ga je nosil rečni tok. Opazila je, da med vejami nekaj miglja in se zvija. "Le kaj bi to bilo?" se je vprašala, ko se nenadoma pokaže mungova glava.Hitro je zabredla v reko, kolikor daleč je mogla, ujela vejevje in ga potegnila k sebi. Ubogi mali mungo ji je zlezel po roki na ramo in odnesla ga je na obrežje. Ko sta prišla na suho, se je mungo otresel, Mala Črna Mingo pa si je ožela majčko, tako da sta bila oba kmalu zopet suha.Mungo je bil utrujen in lačen, zato je takoj začel brskati za hrano. Hitro je našel velik kup krokodiljih jajc. "Oh-oho," je rekel, "kaj pa imamo tukaj?"

"To so krokodilja jajca," je odvrnila Mala Črna Mingo.

"Ni me strah krokodila," je rekel mungo, se usedel poleg jajc in se pričel mastiti.Vse jajčne lupine je pometal v vodo, tako da stari krokodil ne bi opazil, da si je nekdo privoščil njegova jajca.

Ampak bil je nepazljiv in eno lupino je pustil na obrežju, poleg tega pa je bil tako lačen in je pojedel toliko jajc, da se je kup vidno zmanjšal. Ko se je stari krokodil vrnil, je takoj opazil, da je nekaj narobe.Razhuden je stekel do Male Črne Mingo: "Kako si upaš jesti moja jajca?"

"Nisem jaz, nisem jaz," se je branila Mala Črna Mingo.

"Kdo pa potem?" je vprašal in brž stekel nazaj k jajcem. In glej, tam je našel munga, ki še zmeraj ni bil sit.

Ker je bil mungo prehiter, da bi ga lahko ujel, si je rekel: "Najbolje da stražim, dokler se ne izležejo mali krokodilčki, ali pa bo mungo snedel vse." Ovit okoli jajc je kmalu zaspal.A medtem, ko je spal, se je mungo tiho priplazil in mu brez težav še naprej izmikal jajca, dokler si ni zares dodobra napolnil želodčka.

Ko se je krokodil prebudil in ugotovil, da mu je ostalo le še šest jajc, je pobesnel. Tako glasno je zarjovel, da so tudi mali krokodilčki znotraj lupin zaškripali s svojimi malimi zobmi in poskušali zarjoveti.Potem se je zbral in rekel: "Že vem, kaj bom naredil. Šel bom po veliko posodo od Male Črne Mingo in z njo pokril svoja jajca. Mungo jih tako ne bo mogel doseči."Odplaval je na drugo stran reke, prinesel veliko posodo in z njo pokril jajca."Poskusi zdaj, zlobni mali mungo," je rekel in precej ponosen ter zadovoljen sam s sabo odšel. Ko je mungo našel jajca pokrita z veliko posodo, se je razžalostil. A ni obupal. Stekel je do Male Črne Mingo in jo prosil za pomoč. Mala Črna Mingo je zlahka dvignila posodo, mungo pa je pospravil čisto vsa jajca."Tako," je rekel, "zdaj pa ne bo nobenih malih krokodilčkov, da bi te pojedli."

"To je res," je rekla Mala Črna Mingo, "a bojim se, da me bo veliki krokodil kar sam pojedel."

"Ne bo," je rekel mungo, "ker bova vzela veliko posodo in skupaj odplula na varno, še preden se vrne."

Takoj je zlezel v veliko posodo, Mala Črna Mingo pa jo je porinila v vodo. Potem je tudi sama splezala vanjo. Veslala je kar s svojima rokama, a kljub temu ni trajalo dolgo, da sta prispela na kopno.Mala Črna Mingo je hitro do polovice z vodo napolnila posodo, si jo dala na glavo in skupaj sta odšla proti domu.Ko se je krokodil vrnil in našel le prazne lupine, se je strašno razjezil. Rjovel je in besnel, kričal in tulil tako močno, da se je tresel cel rečni otok. Kot dež debele solze so mu tekle po licu in močile pesek.Hotel je ujeti Malo Črno Mingo in munga, zato je plaval čez reko, kolikor hitro je mogel. Ko je bil na pol poti, ju je opazil na obrežju. Ko je tudi sam prišel na kopno, ju je videl vrh hriba. Pognal se je za njima, toda tudi onadva sta tekla. Tik preden bi ju ujel, sta pritekla v hišo in mu pred nosom zaloputnila vrata. Potem sta pozaprla vsa okna, tako da ni mogel noter."Dobro," je rekel krokodil, "prej ali slej bosta morala ven. In potem vaju bom pojedel!" Nato se je skril za hišo in čakal.

Ni čakal dolgo, ko je zagledal Črno Nugi, ki se je vračala domov s tržnice. Na glavi je imela kanister petroleja, v roki pa škatlico vžigalic.Veliki krokodil je takoj planil nadnjo in jo celo pogoltnil - s kanistrom in vžigalicami vred!!!Črna Nugi se je naenkrat znašla v krokodilovem trebuhu, kjer je bilo črno kot v rogu. Ker je hotela videti, kje je, je potipala za škatlico vžigalic in eno prižgala. Toda krokodilovi zobje so preluknjali kanister petroleja in - BUM!!!Velika eksplozija je starega krokodila in Črno Nugi raztreščila na majhne koščke.

Glasen pok je prestrašil tudi Malo Črno Mingo in munga. Stekla sta iz hiše, kjer so vsenaokrog ležali majhni koščki Črne Nugi in starega krokodila.In tako je Mali Črni Mingo in mungu ostala lepa majhna hiška, ki sta jo imela čisto zase.

Mala Črna Mingo je za spomin vzela krokodilovo glavo in jo uporabila kot sedež. Mungo je za isti namen vzel robec od Črne Nugi, a ker je bil tako majcen, ga je položil kar na krokodilov nos. In tako sta potem vsak večer sedela na krokodilovi glavi ter srkala čaj.

KONEC

www.epravljice.si